Huawei primește o veste de la UE care înfurie SUA. Ce se va întâmpla cu tehnologia companiei

de: Daniel Ștefan
25 03. 2019

Huawei primește o veste încurajatoare de la Comisia Europeană. UE va ignora recomandările SUA și nu va interzice tehnologia 5G a companiei chineze.

Ar fi fost dincolo de orice închipuire și de-a dreptul ridicol să se supună și în acest caz „recomandărilor” americanilor. Dacă respingi tehnologia chinezilor, fie ea și riscantă (sau nu), înseamnă să respingi viitorul.

Tehnologia 5G este o miză mult prea mare pentru a fi ratată din cauza unor litigii mai mult sau mai puțin paranoice (și ipocrite) venite din partea administrației Trump.

Reuters a informat în urmă cu câteva zile că Uniunea Europeană ar putea să accepte fără rezerve tehnologia 5G a Huawei, cu condiția ca statele membre UE să facă schimb de date mai ample pentru a combate riscurile de securitate.

Această recomandare vine din partea comisarului european pentru sectorul digital, Andrus Ansip. Mai multe discuții și, eventual, o clarificare, vor avea loc marți, 26 martie.

Huawei și controversata tehnologie 5G

SUA au cerut reprezentanților UE să blocheze accesul pe piață a echipamentelor 5G ale Huawei pe motiv că acestea ar putea fi utilizate de conducerea chineză să spioneze cetățenii și instituțiile (așa cum procedează și în China).

Ce-i drept, 5G nu va fi precum 4G. Conexiunea viitorului sporește și diversifică legăturile și comunicarea dintre indivizi, dintre instituții și între dispozitive, de la autoturisme, până la locuințele smart. Prin urmare, vei fi obligat să furnizezi mult mai multe date personale decât oferi în prezent printr-un cont de Google sau de Facebook.

Având în vedere că Huawei este lider global în domeniul echipamentelor de reţele de telecomunicaţii, Comisia Europeană are de gând să lase la latitudinea statelor membre UE să se ia decizii în privința securității naționale. La nivel european, nu va exista niciun blocaj economic și de informații pentru Huawei. Eventualele reglementări vor veni doar din partea statelor.

Totuși, statele membre trebuie să facă schimb de informaţii şi să se coordoneze în privinţa studiilor de impact referitoare la riscurile de securitate şi în privinţa certificării dispozitivelor conectate la internet şi la echipamentele 5G.